Prag nöje

Nöjen

Musik och teater

Ett stort nöje i Prag är att gå på teater. Det är heller inte dyrt att köpa en teaterbiljett. Det kan vara intressant att se de stora dramerna framföras på tjeckiska. Den mest berömda teatern heter Stavovskéteatern och den ligger i Gamla staden. Här uruppfördes operan Don Juan vid slutet av sjuttonhundratalet av Mozart själv. En annan berömd teater är Nationalteatern i Nya staden. Detta är en vacker byggnad i nyrenässans skapad av arkitekten Josef Zitek. Intill ligger Nya Scenen, Nova scena som är en av landets förnämsta operahus. Naturligtvis är musiken en stor del av nöjena i Prag. Det är många stora kompositörer som verkat i Prag och dessa framförs ofta av den tjeckiska filharmonin. Här får man höra verk framföras av de allra största såsom Beethoven, Liszt, Smetana och Dvorak. Den statliga operan framför tjeckisk opera och den hette tidigare Smetanaoperan. Pragborna är mycket stolta över den store kompositören Smetana och man hittar även Smetanasalen i Prags medborgarhus. Musik får man ofta ta del av även när man är ute och äter middag på kvällarna. Ofta äter man till musiken från en liten orkester i hörnet på restaurangen.

Shopping

Bakom Medborgarhuset i Gamla staden hittar man ett av Prags största varuhus. Detta heter Kotva som betyder Ankaret. Här kan man hitta allt man söker. Varuhuset är enormt stort.
Om man söker sig till Josefor, som är Prags gamla judiska område, hittar man stora möjligheter till shopping efter Parisgatan, Parizska ulice. Här ligger många nya affärer med utländsk touche.
De största möjligheterna till shopping hittar man nog i Nya staden, Nove Mesto. Det här är den livligaste delen av Prag och här finns mängder av hotell, restauranger och affärer efter gågatorna.
Utefter Nationalavenyn, Norodni trida i Nya staden hittar man ett mycket stort varuhus vid namn K-Mart.

Om man vill hitta speciella konsthantverk som till exempel broderiarbeten och keramik skall man besöka någon av de statliga affärerna som till exempel Krasna jizba, Ceska jizba eller Dilo. Om man vill hitta vackra föremål att ta med sig hem som souvenir skall man söka efter de berömda arbetena i glas och kristall av exempelvis Bohemia. Vackert porslin hittar man i Cesky Porcelan-fabriken.