Prag övrigt

Övrigt

Stadsdelarna

Prag består av fyra stadsdelar. På varje sida om Moledau ligger två av dem. På ena sidan hittar man Gamla Staden, Stare Mesto. Detta är en gammal medeltidsstad och intill detta gamla område ligger den del av Prag som kallas Nya Staden, Nove Mesto. Här finns många vackra parker och trädgårdar. På den andra sidan av Moldau hittar man den lilla vackra stadsdelen Lillsidan, Mala Strana som anlades av invandrande tyskar. På kullarna ovanför Lillsidan ligger Hradzany.

Josefor

Josefor är den del av Prag som tidigare var ett judiskt getto. Namnet har stadsdelen fått efter kejsar Josef II. Här finns några mycket vackra synagogor kvar och här finns också en vacker judisk kyrkogård, Gamla judiska kyrkogården. Under andra världskriget förintades nästan alla Prags judiska invånare. I dag är stadsdelen moderniserad och vid Parisgatan finns många flygbolags och turistbyråers kontor. I Josefor finns också Franz Kafkas födelsehus. Huset ligger vid korsningen mellan gatorna Kaprova ulice och Maiselova ulice. Kafka är kanske mest känd för sin roman Processen. Franz Kafka ligger begravd på Nya judiska kyrkogården.

Utflykter

Om man stannar i Prag en längre tid och har tid att göra små utflykter finns det många fina slott och borgar i landskapet kring Prag som man kan besöka. Några av de finaste är kanske Karlstejn och Konopiste. Konopiste är en vacker gotisk borg som byggdes om till jaktslott av ärkehertig Frans Ferdinand.

Om man vill uppleva tragiska minnen kan man resa till Lidice som ligger cirka 2 mil från Prag. Det var Adolf Hitler som gav order att denna lilla tjeckiska gruvby skulle raderas från kartan som ett direkt svar på mordet på führer Reinhard Heydrich. Idag återstår en vacker lund där cedrar skuggar massgravarna efter de människor som en gång levde i byn. Gestapo-miliser brände byn, sköt alla män och de flesta kvinnor och barn. De som inte sköts direkt skickades till koncentrationsläger och endast ett fåtal barn överlevde massakern. Dessa barn ansågs renrasiga och lämnades över till tyska familjer som adoptionsbarn. Man får en mycket stark känsla av den katastrof byn drabbades av när man besöker det lilla museum som rests på platsen med minnesmärken och bilder över innevånarna.