Prag sevärdhet

Sevärdheter

Prag är en mycket vacker stad vid floden Moldaus strand. Överallt ser man vackra byggnader och staden kallas också ”De hundra spirornas stad”. Det är mycket enkelt att ta sig fram i Prag om man väljer att använda tunnelbanan. Prags tunnelbana känns mycket ren och effektiv och det är ett mycket bra sätt att ta sig fram. Det är också billigt att åka tunnelbana i Prag.

I Bergområdet Hradzany

Den allra mäktigaste byggnaden i detta område är Pragborgen. Här huserar landets president. Pragborgen är en stad i staden och här finns den fantastiska St Veitskatedralen. Norr om katedralen ligger Kruttornet. Här finns också ett mindre museum som beskriver borgens historia som försvarsbyggnad. I Pragborgen ligger det stora kungapalatset, Stary Kralovsky palac. I den lilla Guldgränden bodde tidigare bågskyttarna som skulle försvara borgen. Det här är en mycket smal gata där husen idag mest innehåller souvenirbutiker.

I bergområdet finns ett mycket stort klocktorn med hela tjugosju klockor som han hör varje timme. På en innergård i Hradzany hittar man Santa Casa som skall vara en kopia av det hus i Nasaret där jungfru Maria föddes. I närheten hittar man också den vackra Kristi födelse kyrka. På andra sidan torget ligger Cerninpalatset. Här finns Tjeckiens utrikesministerium. Vid torgets västsida ligger det Toskanska palatset. Hela bergområdet är otroligt magnifikt och väl värt ett besök.

Områdena vid Karlsbron

Lillsidan Mala Strana vid Moldau är egentligen ett mycket gammalt område, men det ser inte så gammalt ut. Detta beror på att de äldsta byggnader förstörts av bränder under årens lopp. I Mala Strana ligger den vackra St Niklaskyrkan byggd i barockstil. Man bör ta sig tid att gå in i St Niklaskyrkan för här finns en fantastisk samling av religiös konst. De vackra takfreskerna har skapats av Jan Lukas Kracker och innehåller illustrationer av händelser i St Niklas liv. Lillsidan förbinds med den västra stranden av Moldau genom den vackert utsmyckade Karlsbron. Bron har fått sitt namn på grund av att det var Karl den store som anlade den. På denna magnifika bro finns inte mindre än trettio statyer. Om man vandrar över bron från Mala Strana till den västra delen kommer man att se att den bortre änden av bron vaktas av två gotiska torn med ett valv. På den västra sidan av Moldau hittar man faktiskt ett litet eiffeltorn. Detta torn heter Petrintornet och det uppfördes till industriutställningen i Prag 1891.

Gamla och nya staden

När man står på Gamla stadens torg, Staromestske namesti omgärdas man av mycket vackra byggnader. Här finns också en del byggnader med mäktiga torn. Tynkyrkan är fantastiskt vacker och den har två torn som är cirka åttio meter höga. Inne i Tynkyrkan finns mängder av vacker barockkonst. Mitt emot högaltaret finns en relief av astronomen Tycho Brahe och hans grav. Klocktornet vid torgets sydvästra hörn är ett annat torn som man kan ta till sin hjälp för att orientera sig i Gamla staden. En stor sevärdhet är det gamla rådhusets vackra klocka från fjortonhundratalet. Varje heltimme kan man se ett vackert klockspel här där man bland annat ser döden och Jesus och Apostlarna. Celetna ulice är en gågata som löper mellan Gamla stadens torg och Republiktorget. Efter denna gata finns många vackra byggnader. Här kan man särskilt lägga märke till Svarta Madonnans hus som är en kubistisk byggnad från början av 1900-talet.

Den Nya staden är egentligen en stadsdel som grundades redan under Karl den stores tid. Men, eftersom nästan alla ursprungliga medeltida byggnader försvunnit känns stadsdelen modern. Här ligger den berömda Vaclavplatsen. Denna plats med många olika planteringar utgör gränsen mellan den Nya staden och den Gamla staden. I en del av Vaclavplatsen står den kända Ryttarstatyn, som föreställer en helige Wenzel. Alldeles i närheten av denna staty är den plats där en ung student brände sig själv till döds i slutet av 1960-talet i en protestaktion. Här finns en minnesplatta över händelsen. Inte långt från Vaclavplatsen ligger en mycket vacker gotisk kyrka vid namn Jungfru Maria av Snön.